Marianka – Pezinskà Baba via Hrad Pajštún
Door: willem1952
Blijf op de hoogte en volg Willem
27 December 2011 | Slowaakse Republiek, Bratislava
Marianka – Pezinskà Baba +/- 650mtr, via Hrad Pajštún +/- 500mtr…
Soltan onze Hongaarse bus chauffeur (Soltan chauffeur van de Sultans-Trail;-) zet ons rond 09:00 af bij de Maria grot in Marianka af, dus wat we als eerste doen is onze waterflesjes vullen uit de bron met het heilzame water, vervolgens gaan we naar de grot om wat foto’s te maken, lopen dan via de kerk terug naar ’t dorp om tegenover ’t kleine restaurantje annex dorpscafeetje het door Maria Sezer gesponsorde bord op te hangen, daarna lopen we al stikkerend het dorpje uit richting “zrúcanina Pajštún” En komen langs http://www.penzionivica.sk/ waar je voor rond de 20€ kunt overnachten.
We hebben Emma de kaart in d’r maag gesplitst zodat wij oude mannen een beetje achteroverleunend de door haar gekozen route kunnen volgen ;-) en terug kijkend kan ik maar één ding zegge “Hulde” super gedaan akujem! (bedankt)
Na anderhalf uur door een gemengd loofbos, voornamelijk berg opwaarts wandelen dalen we een stukje om in ’t kleine nette dorpje Borinka aan te komen, hier zijn voor zover wij gezien hebben verder geen voorzieningen, een groepje huizen, een kerkje en dat is ’t dan wel, alhoewel er volgens Google een 3 sterrenhotel zou moeten zijn, ik kan me ook wel voorstellen dat een dorpje met een vijfhonderd tal inwoners in deze uithoek ook een cafeetje en of een winkeltje heeft, maar wij zijn ’t niet tegen gekomen.
Ruim driekwartier later wordt ’t klimmen beloond met de toch wel imposante “zrúcanina Pajštún” of te wel de ruïne van kasteel Paulenstein (1314 denk ik dat is de oudste datum die op het info bord in ’t Slowaaks staat). ’t Is vandaag redelijk mooi weer wel fris en zwaar bewolkt een beetje winderig, en hierboven (ik schat rond de 600mtr) giert de wind door de overblijfselen van ’t slot, zodanig dat je op de rand van de klif goed moet uitkijken dat je er niet afgeblazen wordt, hier binnen de ruïne kun je trouwens wel een mooi plekje vinden om je bivak op te zetten mits je gezorgd hebt voor eten en water, sporen van oude kampvuren bewijzen dat er in ieder geval van dat soort activiteiten gebezigd worden (Slowaken willen in het weekeind nogal eens de natuur in trekken om te wandelen en te barbecueën) we dolen wat door de ruïne en dan is ’t alweer tijd om verder te gaan want de dagen zijn in dit jaargetijde niet zo lang en we hebben toch een bepaalde doelstelling voor deze dag, als solo wandelaar zou mijn dag er hier nu op zitten, wat een geweldige plek.
Dus we sjokken dapper achter kaartsmurfinnetje Emma aan en stikkeren en om beurten lustig op los rond 13:00 komen we langs een soortement camping die buiten het winter seizoen wel open zal zijn, maar dat valt nergens uit op te maken we doen een rondje camping maar buiten een waakhond in ’n hok is er geen levende ziel te bekennen bij de slagboom staat een bord met de tekst “kudzin vstup zakazany!” wat wellicht nog uit de Russische tijd stamt en misschien wel de tekst draagt “als je doorloopt wordt er op je geschoten!” wij hebben ’t er op gewaagt en er is niet geschoten dus ’t zou zomaar iets anders kunnen zijn;-) Verboden Toegang (ofzo denk ik) hier zou je dus ook kunnen overnachten denk ik, maar nogmaals prijzen openingstijden ??? Inch Allah.
We gaan weer door hogerop komen we de eerste sneeuw tegen, ligt er al een tijdje en rond een uur of 3 begint het behoorlijk te regenen, dus zijn we blij dat we na twee uur in de regen getrampeld te hebben in Pezinskà Baba (ski gebiedje in de “Male Karpate”) rond de 650mtr (op de D503 tussen Pernek en Pezinok) ’t busje weer in het vizier krijgen, ondanks de laatste twee uur regen toch een schitterende wandeldag met best wel wat stijg en daal meters gehad en vooral veel gelachen met de overige stikkersmurfen rond zeven uur zijn we weer in het hotel waar een warm badje wacht;-)
Gus is inmiddels ook aangekomen en gaat morgen mee op stikkersmurfen pad….
Wordt vervolgt…. ;-)
28 December 2011 - 20:08